Kedves Szülők!

Bővebben a link megnyitásával tudnak tájékozódni, illetve a Szülői tájékoztatók a közösségmédia-platformokról lehetőségek és kockázatok című kiadványt honlapunkon is olvashatják. Az oldal felkeresését ajánljuk szíves figyelmükbe!

https://digitalisgyermekvedelem.hu/platformok

Közösségimédia-tájékoztatók

Korunk egyik alapvető kihívása, hogy releváns válaszokat tudjunk adni azokra a gyorsan változó lehetőségekre és kockázatokra, amelyeket a digitális médiakörnyezet, az online kommunikáció és nyilvánosság jelent mindannyiunk számára.

A gyorsan változó médiakörnyezetben egyre nehezebben követhető, milyen új alkalmazások jelennek meg. A szülők és a gyermekek, fiatalok médiahasználati szokásai ráadásul annyira különböznek, hogy a szülő sokszor nem is hall azokról a platformokról, amelyeket a gyermeke használ, és az is előfordul, hogy a funkcióit sem érti. Így nehéz helyzetbe kerülhet, amikor a gyermeke engedélyt kér arra, hogy regisztráljon valamelyik platformra; ha pedig a platform használatával kapcsolatos élményeit osztja meg, vagy segítséget kér, a szülő gyakran nem is érti, miről beszél gyermeke.

A Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája és a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány Tanszékének hallgatói által készített tájékoztató anyagok ezt az űrt szeretnék kitölteni. Összesen huszonegy közösségimédia-platformhoz, játékhoz és csevegőalkalmazáshoz készült részletes, informatív tájékoztató, amelyet olyan egyetemi hallgatók készítettek, akik maguk is ezen felületek aktív használói.

A tájékoztató anyagok egységes szempontrendszer alapján készültek: a korhatár-besorolás, a platform bemutatása, jellemzői, a lehetőségek és a kockázatok, valamint a biztonsági beállítások a tájékoztató témái. Ezek között olyan információk is találhatók, amelyek a gyakorlott felhasználók számára is az újdonság erejével hatnak.

Noha a platformok jellemzői, felhasználási feltételei gyorsan változnak, az egységes szempontrendszer támogatást nyújthat az új változatok, esetleg még nem is létező felületek, vagy a hasonló platformok megítélésében is.

A Tájékoztatók egyenként és kiadvány formátumban összefűzve is letölthetőek.

Kategóriák: Szülőknek