A közelgő Múzeumok Világnapja alkalmából ebben a tanévben az iskola tanulói Szentendrére, a Skanzenbe mentek tanulmányi kirándulásra.

Az alsó tagozatos tanulóknak lehetőségük volt megtekinteni különböző magyarországi régiók korabeli épületeit, használati tárgyait. Többek között megnézték, hogyan működik a szélmalom, betekinthettek egy korabeli bábszínházba. Megnézték a lámpa keletkezésének történetét, lámpák fajtáit. A gyerekek vásárolhattak egy szatócsboltban, majd részesei lehettek egy dél-dunántúli régió falusi iskolájában egy olvasás és egy matematika órán. Megismerkedhettek a palatáblával, palavesszővel, spongyával. Megismerhették a gyertya készítését, vásárolhattak a pékségben.

A felső tagozatos tanulók az Erdélyi tájegység „Patikusinas” elnevezésű foglalkozására mentek, ahol a gyerekek rövid színjáték keretében visszautazhattak az elmúlt századba. Megelevenedett előttük egy korhű patika-részlet, amelyben a patikus segítségével bepillantást nyerhettek többek között abba is, hogyan készültek a gyógyszerek a XX. században; mi mindent kellett tudnia egy patikusnak, illetve milyen gyógyszereket használtak az emberek egyes betegségek kezelésére. 

Ezt követően a gyerekek maguk is készíthettek egy „főzetet”, a foglalkozás  végén pedig patikusinassá avatták őket.

A kirándulás további részében felfedezték a tájegység egyéb jeles foglalkozásait, épületeit. Betértek a nyomdába, a cukrászdába, rövid jelenet kíséretében kulisszatitkok derültek ki a neves ügyvéd úrról, megnézhették, hogyan működött a posta; és egy interaktív játék során kipróbálhatták a gyerekek a Morse-jeleket. 

Sok érdekes és hasznos információval bővítették tudásukat a gyógynövényekről a Boszorkánykonyhában, mellyel így kiegészíthették az előtte elhangzottakat.

Nagyon tartalmas, élményekben gazdag, szép kiránduláson vehettek részt tanulóink Szentendrén.

no images were found

Kategóriák: Iskola